Start-ups & Ondernemers

Health Innovation Campus: ideale broedplaats voor start-ups

De regio Brainport is voor start-ups de ideale omgeving door de cultuur van samenwerking (multi-helix), de aanwezige grootstedelijke infrastructuur en de aanwezigheid van een (internationale) community gericht op high tech en innovatie.

De campus bevindt zich nabij topklinisch ziekenhuis Máxima Medisch Centrum en temidden van grote innovatiehotspots als de High Tech Campus, Strijp S en de TU/e. Brainport heeft zich in de afgelopen jaren nadrukkelijk (internationaal) op de kaart gezet, als het gaat om uitstekende randvoorwaarden en excellerend regionaal beleid voor innovatief ondernemerschap.

Ondernemen dichtbij de zorgpraktijk van topklinisch ziekenhuis Máxima Medisch Centrum.

Momenteel zijn de volgende zorggerelateerde start-ups, organisaties en bedrijven actief op de campus (in alfabetische volgorde):

Bambi Medical

Bambi Medical is momenteel de Bambi-Belt aan het ontwikkelen. De Bambi-Belt is een alternatief voor de conventionele methode voor monitoring (ademhaling, hartslag en ECG) van te vroeg geboren baby’s. Deze oplossing biedt als voordeel dat de plakelektrodes die pijn en stress veroorzaken niet meer nodig zijn. Het tweede voordeel is dat het systeem draadloos is, waardoor de baby veel gemakkelijker uit de couveuse genomen kan worden en de ouders vaker kunnen ‘buidelen’. Ten slotte ziet de Bambi-Belt er minder klinisch uit zodat de ouders minder afgeschrikt worden. De Bambi-Belt zal de pijn en stress bij te vroeg geboren baby’s (en hun ouders) verlagen en de tijd die baby’s door kunnen brengen bij hun ouders vergroten.

Het concept van de Bambi-Belt is bedacht door Sidarto Bambang Oetomo, neonatoloog in Máxima Medisch Centrum en hoogleraar Industrial Design aan de TU/e. Sidarto’s zoon Fabio heeft begin 2016 besloten samen met zijn vader een bedrijf op te richten om deze uitvinding door te ontwikkelen en op de markt te brengen.

Contactgegevens:

Fabio Bambang Oetomo
fabio@bambi-medical.comInfor-Med

Infor-Med informeert patiënten en familieleden over behandelingen in het ziekenhuis. Wij maken hierbij gebruik van 360 graden virtual reality opnamen (360˚VR). 360˚VR geeft patiënten de beleving bij een behandeling aanwezig te zijn. Deze methode van informatieverstrekking benadert het meest de werkelijkheid. Patiënten zijn minder angstig en de kennis over de behandelingen is groter. Doordat patiënten procedures al in virtual reality hebben ‘beleefd’ verlopen alle stappen sneller, efficiënter en veiliger.

Infor-Med is een spin-off van MMC, ontwikkeld door arts-innovator Stefan van Rooijen in samenwerking met collega-chirurg Gerrit Slooter, het Reshape innovatiecentrum van RadboudUMC, Máxima Medisch Centrum, Health Innovation Campus, wetenschap stichting MedVR en Brainport Development. Deze unieke samenwerking zorgt voor een stevige basis en uiteindelijke succesvolle implementatie van waardevolle innovaties binnen de gezondheidszorg.  

Nemo Healthcare

Nemo Healthcare ontwikkelt innovatieve technologie voor zwangerschapsbewaking in een ziekenhuisomgeving. De PUREtrace™-technologie van Nemo Healthcare gebruikt de meest directe maat voor weeënactiviteit – de elektrische activiteit van de baarmoederspier – voor foetale bewaking, zowel vóór als tijdens de bevalling. Nemo werkt op dit moment aan een nieuwe toepassing van deze technologie die het straks mogelijk maakt om, naast de weeënactiviteit, ook de vitale hartactiviteit van zowel de moeder als van het ongeboren kind te registreren.

Nemo Healthcare is een spin-off bedrijf ontstaan uit de samenwerking van de Technische Universiteit Eindhoven en Máxima Medisch Centrum. De (verdere) ontwikkeling van de PUREtrace™-technologie onderstreept het belang van samenwerking tussen universiteit, ziekenhuis en bedrijfsleven in toepassingsgericht onderzoek.

Philips

Binnen het onderzoeksprogramma Healthcare Innovation Flagship – een samenwerking tussen Philips, de Technische Universiteit Eindhoven, Máxima Medisch Centrum (MMC) en een aantal andere ziekenhuizen heeft – is een regionaal, zeer innovatief ecosysteem gecreëerd. In dit kader zijn er binnen MMC meerdere lopende projecten, die gefocust zijn op het verbeteren van de kwaliteit van perinatale zorg voor zowel moeder als kind. Een belangrijk aandachtspunt hier is de NICU (neonatale intensive care unit), waarbij we werken aan nieuwe oplossingen voor patiëntvriendelijke monitoring en het verzorgen van beslissingsondersteuning in de kliniek.

Op Health innovation Campus is een werkplek ingericht om onderzoek en de ontwikkelingen met betrekking tot de NICU verder te versnellen; het NICU Living Lab. In dit Lab worden innovatieve neonatale meettechnologieën ontwikkeld en worden nieuwe NICU-concepten en oplossingen geëvalueerd, in nauwe samenwerking met de klinische experts van MMC. 

VisitU

Thuis zijn terwijl je in het ziekenhuis ligt, dat wil natuurlijk iedereen. En dus maakt VisitU dat mogelijk! Door middel van virtual reality brengen we patiënten in live verbinding met familie en vrienden. Zo voel je je prettig en dat helpt je weer in je herstel. Weten of jouw ziekenhuis al deelneemt? Bezoek dan onze website.

VisitU is een spin-off van MMC, ontwikkeld door arts-innovator Stefan van Rooijen in samenwerking met collega-chirurg Gerrit Slooter, het Reshape innovatiecentrum van RadboudUMC, Máxima Medisch Centrum, Health Innovation Campus, wetenschap stichting MedVR en Brainport Development. Deze unieke samenwerking zorgt voor een stevige basis en uiteindelijke succesvolle implementatie van waardevolle innovaties binnen de gezondheidszorg.  

MEDx

This is the first DIGITAL HOSPITAL offering CASH2HEALTH Services for more empowered families across the emerging countries.

The MEDx eHealthCenter is a global IT SAAS (Software As A Service) solution, focusing on different levels of care, from self-care management to primary care, secondary care and tertiary care management. The MEDx eHealthCenter is best described as a digital hospital, the first of its kind. An end-to-end, one-stop-shop covering a wide variety of healthcare services. These services are complementary to traditional healthcare services, allowing for even better outcomes.

To illustrate the benefits of such a system, think of a medical professional in Africa in need of validating test results for an illness never encountered before. Should such a professional have the opportunity of getting a second opinion from a peer in a neighboring or oversea country, he will be able to do more in less time, enabling other institutions to do more with less resource and ultimately the patient would benefit from cross validated results.

Join the Community by following www.medx.care

Order our products or services here 
Join Our team by following this 
Join Us as a partner by following this 

email: info@medx.care
phone: 0031643078211

SugarVita

Het bedrijf HRH Diabetes Games is bezig met de ontwikkeling van SugarVita. SugarVita is een diabetesgame voor de educatie van mensen met diabetes mellitus type 2. Het doel van deze game is om de gezonde leefstijl van diabetespatiënten te bevorderen. Hierdoor wordt de kwaliteit van de diabetes regulatie en van het leven gunstig beïnvloed.

SugarVita geeft de spelers inzicht in de invloed van voeding, beweging, stress en medicatie op de bloedsuikerspiegel. Het unieke van de diabetesgame is dat deze is gekoppeld aan een wetenschappelijke simulator. Deze simulator kan voor elke patiënt de bloedsuikerspiegel voorspellen na uiteenlopende soorten eten, dranken, beweging, stress en ingenomen medicatie. De simulator is patiëntspecifiek, waardoor het spel voor de meeste patiënten een realistisch beeld van de werkelijkheid weergeeft.

Professor dokter Harm Haak is de oprichter van HRH Diabetes Games en het product SugarVita.

Harm is werkzaam als internist in het Maxima Medisch Centrum. In samenwerking met de TU Eindhoven en gameontwikkelaar &ranj

 serious games wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van SugarVita.

Acknowledge Health Innovation

Acknowledge Health Innovation is ervan overtuigd dat de kwaliteit van zorg versterkt wordt door het realiseren én inbedden van zinvolle technologische innovaties. Samenwerking tussen patiënt, mantelzorgers, zorgverleners en instellingen in de zorg is essentieel. Succesvolle zorginnovatie ontstaat uit verbinding tussen de werelden van zorg en technologie, wij wijzen daarbij de weg, bieden hulp bij regie en organisatie van innovatie. Wij realiseren innovatie als een dienst. We werken daarbij graag samen met marktleiders in techniek en gedreven experts.

Acknowledge Health Innovation is een gezamenlijk initiatief van Acknowledge, een full service ICT dienstverlener/system integrator uit Waalre en Nicolette Verduin, arts preventieve gezondheidszorg, met brede ervaring in programmamanagement en zorg-informatisering.

Meer weten over Acknowledge Health Innovation? Kijk op healthinnovation.acknowledge.nl

ChocoBombes

Ontwerper Naomi Jansen denkt na over de manier waarop we met voeding omgaan in relatie tot onze gezondheid. Ze vindt het belangrijk om de kennis over wat voeding kan betekenen voor onze gezondheid inzichtelijk en toegankelijk te maken voor iedereen.

Als ontwerper slaat Naomi Jansen een brug tussen de voedingsindustrie en gezondheidswetenschappen. “Ik geloof dat creativiteit verbindt en bijdraagt aan nieuwe bewustwording.” Ze wil de mens inspireren om bewust na te denken over wat voeding voor onze gezondheid kan betekenen. Door het ontwikkelen van nieuwe concepten en producten maakt ze deze kennis inzichtelijk en toegankelijk voor iedereen. Dit komt tot stand door nieuwe verbindingen en kruisbestuivingen tussen verschillende sectoren. Samen denken we na over het voedsel van onze toekomst en maken we innovaties mogelijk.

Chocobombes zijn bonbons gevuld met een gezonde boodschap, speciaal voor zwangere vrouwen. De vullingen zijn met zorg samengesteld en afgestemd op de voedingsstoffen die belangrijk zijn tijdens de zwangerschap.

Chocobombes is ontwikkeld in samenwerking met de gynaecologen van het Vrouw Moeder Kind-centrum en de afdeling diëtetiek van het Máxima Medisch Centrum. Voeding speelt een belangrijke rol in de periode rondom de zwangerschap en dat was voor Naomi Jansen de aanleiding om een product te ontwerpen dat zwangere vrouwen motiveert om gezond om te gaan met de dagelijkse voeding. Chocobombes draagt bij aan het creëren van bewustwording over het belang van gezonde voeding tijdens de zwangerschap.
Meer info op www.naomi-jansen.nl

Usono

Usono is een high potential medtech startup met als missie het gebruik van echografie voor de medisch professional te verlichten en hiermee te verbeteren en vernieuwen. Het eerste product, de ProbeFix, is een slim hulpmiddel, een modulaire houder, om echografie langdurig en dynamisch toe te passen en wordt momenteel in het Maxima Medisch Centrum en 7 andere ziekenhuizen in Nederland en België getest in cardiologie en intensive care afdelingen. Met de ProbeFix kan tijd bespaart worden, RSI klachten afnemen, beter gemonitord worden en er komen zelfs nieuwe monitor mogelijkheden. Naast de track in ziekenhuizen zijn er ook mogelijkheden in de sport wereld, bijvoorbeeld het monitoren van belasting en belastbaarheid van een hamstring (blessure).

Usono is opgericht door 3 alumni van de TU Eindhoven Benjamin Tchang, Victor Donker en Jori Verbeek. De jonge startup heeft in 2016 deelgenomen aan het prestigieuze accelerator programma HighTechXL. Naast de Health Innovation Campus locatie is Usono gevestigd op de High Tech Campus. De combinatie van deze industrie omgeving en de medische van het MMC is perfect voor de doorgroei.

Choice for Women

20% van de kinderen op aarde is ongepland en ongewenst, de slechts mogelijke start in het leven. De moeders van deze kinderen hebben het moeilijk om zichzelf en deze kinderen een toekomst te geven. Er is behoefte aan een anticonceptiemiddel wat de macht in de handen van vrouwen legt, zonder bijverschijnselen (hormonen) en wat niet vergeten kan worden. Choice werkt aan een dergelijke vorm van anticonceptie, door de ontwikkeling van een implantaat voor eileiders, waarmee vrouwen naar believen vruchtbaar, dan wel onvruchtbaar kunnen zijn. Dit gebeurt door minieme klepjes in de eileiders, die van buiten het lichaam open of dicht gezet kunnen worden. Deze implantaten worden geplaatst met een ingreep vergelijkbaar met het plaatsen van een spiraaltje, waarna de vrouw levenslang de controle over de kinderwens verkrijgt.

Choice werkt hiervoor samen met de TU Eindhoven (technisch en het Maxima Medisch Centrum (medisch). Samen met het MMC worden er proeven gedaan om te kijken hoe vrouwen reageren op dit implantaat. De bedoeling is dat dit middel binnen enige jaren op de markt komt, voor alle vrouwen waar ook ter wereld.

Z3DLabs

Z3DLabs is uw persoonlijke lab voor het 3D-printen van medische implantaten. Dankzij de hoogwaardige software en 3D-printing materialen, kunnen chirurgen en biomedische onderzoekers botimplantaten printen die biocompatibel, mechanisch stabiel en esthetisch uitstekend zijn.

Botimplantaten staan op de tweede plaats in de lijst van de meest geplaatste implantaten per jaar. Botimplantaten met technisch keramiek, die veelvuldig zijn toegepast, moeten een hoge dichtheid en sterkte hebben.

De huidige ingrepen die toegepast worden bij de botoperaties schieten in een aantal opzichten tekort. Ten eerste zijn de autograf reconstructies karig en veroorzaken pijn op de donorzijde terwijl allograft reconstructies ziekte-overdracht veroorzaken waardoor het implantaat niet in het lichaam geaccepteerd wordt, dus wordt afgestoten.

Ten tweede kunnen de traditionele methoden geen keramische implantaten leveren met adequate mechanische eigenschappen voor botingrepen. Chirurgen moeten vaak implantaten net voor of tijdens de operatie nog aanpassen waardoor de behandeling ineffectief wordt en hoge risico’s met zich meebrengt.

Mede door deze uitdagingen zijn opmaat gemaakte medische hulpmiddelen in de laatste decennia belangrijk geworden. Met behulp van geavanceerde software, kwalitatief hoogstaande materialen en high-end additive manufacturing technieken kunnen revolutionaire gepersonaliseerde implantaten 3D-geprint worden. De implantaten zijn patiënt specifiek, mechanisch stabiel, risicovrij en esthetisch perfect. Met Z3DLabs zijn we met deze ontwikkeling een stap vooruit.

Ereva

Veel patiënten kampen met dezelfde vragen en onzekerheden. Op internet is vaak onbetrouwbare informatie te vinden en bovendien is het vaak lastig om precies de goede informatie op te zoeken. Ereva heeft een veilige en anonieme koppeling ontwikkelt tussen het ziekenhuissysteem en een persoonlijke informatiepagina specifiek voor de patiënt. Op deze website kunnen deelnemers de meest gestelde vragen door middel van scorelijsten vergelijken met patiënten met precies dezelfde aandoening in het verleden.

Aan de hand van deze scorelijsten krijgen deelnemers via Ereva.nl vervolgens automatisch extra informatie of oefeningen aangeboden als dat nodig is. Vaak zal Ereva zorgen voor geruststelling omdat patiënten erachter komen dat de klachten die ze ervaren volstrekt normaal zijn en bij het ziekteproces horen.

Ereva hoopt zo te zorgen voor minder onzekerheid bij de patiënt waardoor het herstel voorspoediger verloopt. 

Corporate Health 

CorporateHealth International provides IT-enabled health services that can scale. The first service offering targets Video Capsule Endoscopy: A procedure that uses a vitamin-sized capsule camera to investigate the lower gastrointestinal tract to replace invasive procedures like colonoscopies for initial diagnosis and surveillance. What typically is a labor intensive procedure where a doctor might have to spend up to 2 hours to analyse a video is delivered by CorporateHealth as a highly-productive, top quality, outsourced service.

By leveraging digital health IT and supply chain management solutions, CorporateHealth’ telemedical video capsule endoscopy can scale from individual practice level to whole nation screening programs. This results in lower costs, less risk for patients, and shorter waiting lists. The medical experts can then spend more time on patients and focus on challenging interventions.

CorporateHealth International was founded 2014 in Odense, Denmark, has their diagnostic team in Hamburg, Germany, and operates in various different European countries. In close collaboration with MMC a tailored solution for the Eindhoven Region, Brabant and eventually all of The Netherlands is being created to bring more innovative health technology into gastrointestinal disease management.

www.corphealth.co

Dutch contact: info@corphealth.nl


Nana Visits

Nana Visits is the easiest way to stay in touch with toddlers, when you’re far away.
“I wish I could spend more time with my grandchildren"
“When I video call with my grandson, he runs away after 30 seconds.”

These are some of the insights that convinced Helena Plasschaert to develop the app Nana Visits. With the iPad app you can play games over video chat with small children. “My two year old daughter now plays over 30 minutes with her grandmother who lives far away.” says Helena Plasschaert. “ It is fun to see my mother interacting with her and teaching her new words.”

Nana Visits is collaborating with MMC to investigate if the app can help small children that have to stay in the hospital. They can 'escape' for a moment from the hospital environment and play a game together with their family. That can be their brother, or grandfather or another close family member.


Black Box

Simulatietraining is inmiddels een begrip in de acute zorg. Black Box tilt met zijn innovatie de traditionele simulatietraining naar een hoger level. Met behulp van augmented reality wordt een virtuele laag over de normaal zo onveranderlijke simulator en zijn real-life omgeving gelegd. De kleur, mimiek en geluid van de patiënt zullen afhankelijk van de situatie veranderen. De beleving van de gebruiker is hiermee realistischer dan ooit, waarbij de interactie van begin tot eind een belangrijke rol speelt. De gebruiker kan nu direct aan de gesimuleerde patiënt zien wat er speelt, hierdoor kan de zo waardevolle ‘klinische blik’ nu eindelijk worden getraind.